Artikel nr 12 fra blad nr 6-2010
Emne: Referat
Bedehuset i Koncovo
Av Ivar Lyster

Bedehuset i Koncovo er snart ferdig! Det har allerede vært brukt i nesten et år, men nå blir resterende av arbeidet som står igjen fullført. Til jul vil det være helt ferdig. Dette huset betyr svært mye for landsbyen. Nå er det en stor forsamling som samles om Guds Ord hver søndag. Antallet øker stadig og det er neppe en uke uten at noen tar imot Jesus som sin personlige frelser. Vi har også brukt huset tre dager i uken når vi gir barna i Koncovo et godt varmt måltid mat. Dette har vært et meget viktig prosjekt, som har gitt barna i landsbyen en mye bedre helse. Maten kjøper vi av et catering-firma, og det koster ca 10 kroner pr. barn. Allikevel blir det 150.000,- kroner året, men det er vel anvendte penger. Måltidet starter alltid med andakt og bønn til Gud. Det er 100 barn som får en god middag mandag, onsdag og fredag på denne måten. I tillegg venner de seg til å gå på bedehuset. 

Stolene i bedehuset har kommet fra Forsand, og bordene har de snekret selv. Vi skal i høst også starte opp med skole på bedehuset. Vi har fått avtale med en lærer som skal ta seg av undervisningen. Nesten ingen av barna i landsbyen går på skole, og det er heller ikke mange av de voksne som kan lese og skrive. Dette vil gjøre barna mye bedre skikket til å kunne klare seg når de blir voksne. Vi ser store forandringer i sigøyner-landsbyen Koncovo siden vi startet opp der for ca 3 år siden. Vi er nå inne i flere landsbyer som vi også håper å kunne se den samme forvandlingen. I Uzhgorod by holder vi på å reparere husene i en hel landsby. Mye er gjort, men også mye står igjen. Barna har lært å synge: ”Alle, alle vil vi ha med, vil vi ha med til himmelen” på norsk, og den synger de på hele tiden. I en annen landsby som heter Serednyi er det regelmessig møter og stadig folk som søker frelse. Det er en sterk opplevelse å være på møte der. De har ikke noe bedehus, men samles i et lite privathus. Det er sikkert 100 som trenger seg inn for å kunne være med på møtet. De som ikke kommer inn, forsøker å få hodet innom ytterdøren. Mange ønsker nå å bli døpt. Praktisk bibelundervisning blir gitt hver søndag. 

Det er et stort behov for bedehus i denne landsbyen. Vi er også inne med hjelpeprosjekt i to andre landsbyer. Det ser ut til at det er store muligheter i arbeidet blant sigøynere nå. De har det vondt fordi det er så få som bryr seg om dem, og det er mange som søker Gud.